بررسي اثر امواج مايكروويو نشت يافته از اجاق مايكروفر بر سلول هاي مغز استخوان
به اعتقاد كارشناسان مواد غذايي نه تنها سرطانزا بودن امواج مايكروويو به تأييد نرسيده است، بلكه پختن سبزيها در مايكروويو به مدت كوتاه به جاي آبپزكردن طولاني مدت آن سبب حفظ بيشتر ارزش غذايي و ويتامين آنها ميشود.
به گزارش بولتن نیوز به نقل از ایران: مايكروويو وسيلهاي است كه امروزه استفاده زيادي از آن ميشود و ۸۰ درصد منازل در كشورهاي صنعتي اين دستگاه را دارند و در بيشتر خانهها مايكروويو براي پخت و پز سريع يا گرم كردن فوري غذا به كار ميرود.
كاهش شديد زمان پخت، علت اصلي استفاده از اين روش در صنايع غذايي و منازل است. در مورد پخت با دستگاه مايكروويو محاسن و مضراتي مطرح است بطوري كه در روشهاي متداول پخت، معمولاً حرارت از يك منبع حرارتي خارجي به ماده غذايي منتقل ميشود اما در روش طبخ با مايكروويو، حرارت در داخل ماده غذايي توليد ميشود.
در بررسيهاي كارشناسان ثابت شده به دليل اينكه مايكروويو طعم اجزاي غذا را به خوبي ظاهر ميسازد بايد از نمك و ادويه كمتري استفاده شود. همچنين غذاهاي تازه با آب بيشتر، بهتر و سريعتر از غذاهاي خشك پخته ميشود.
براي پختن مواد غذايي مانند گوجهفرنگي، تخممرغ، سيبزميني، سوسيس و كالباس ابتدا بايد برشهايي در اين مواد غذايي ايجاد كرده و سپس آن را پخت چرا كه افزايش فشار در ماده غذايي باعث تركيدن و بدفرم شدن آنها ميشود.
يكي از كارشناسان معاونت غذا و داروي دانشگاه علوم پزشكي در خصوص ظروف قابل استفاده در مايكروويو ميگويد: ظروف مختلف در مقابل امواج مايكروويو عكسالعملهاي متفاوتي نشان ميدهند بطوري كه بعضي از آنها امواج را منتقل كرده و برخي برعكس امواج را منعكس ميكنند بهعبارت ديگر امواج را متوقف كرده و به سمت ديوارههاي دستگاه ميفرستند كه اين عمل احتمالاً سبب آسيب ديدن مايكروويو خواهد شد.
مسعود حبيبي اضافه ميكند: بعضي از انواع ظروف قسمتي از امواج را جذب ميكنند كه اين عمل از جذب انرژي كافي توسط غذا جلوگيري كرده و سبب بالا رفتن دماي ظرف ميشود، بنابراين ظروفي كه در اين دستگاه مورد استفاده قرار ميگيرند بايد منتقل كننده امواج باشند.پژوهشهاي كارشناسان آزمايشگاههاي مواد غذايي نشان ميدهد بهدليل آنكه انرژي مايكروويو مناطق پرآب غذا را بيشتر و مناطق بدون آب را كمتر گرم ميكند اگر درست تنظيم نشود، احتمال دارد غذا در برخي از مناطق به حد كافي گرم نشود و باكتريهاي مضر آن از بين نرود.
برخي تحقيقات نشان داده است كه امواج مايكروويو با توان بالا قادر است شكل مولكولهاي مواد غذايي از جمله ويتامينها را تغيير دهد. همچنين امكان ايجاد مواد سمي هنگام پخت مواد غذايي دريايي در روش بخارپز و مايكروويو كمتر از ساير روشهاي پخت است.
عدهاي از كارشناسان، ايجاد عوامل سرطانزا در شير و غلات، تغيير در عناصر غذايي و در نتيجه اختلال در هضم غذا، ايجاد راديكالهاي آزاد در سبزيها كه جزو مواد سرطانزا هستند و بطور كلي آسيب به ديواره مولكولها و تغيير در كيفيت آنها و مستعد شدن غذا به آلودگيهاي ميكروبي را از جمله خطرات استفاده از مايكروويو عنوان كردهاند اما هنوز اين موارد به اثبات نرسيده و شواهد مستندي مبني بر اينكه تشعشعات مايكروويو در هر سطح بتواند موجب ايجاد يا تحريك سرطان شود در دست نيست.
نتايج حاصله از تحقيقات نشان داده كه مواجه شدن با امواج ماكروويو با فركانس ۲۴۵۰ مگا هرتز در فاصله ۳۰ سانتيمتري از دستگاه مايكروفر براي مدت دو ماه اثر قابل مشاهده اي برمورفولوژي سلول هاي مغز استخوان موش صحرايي نر بالغ و نابالغ نداشته ولي سبب افزايش سلول هاي رده ميلوئيد و كاهش سلول هاي رده اريتروئيد و در نتيجه افزايش نسبت ميلوئيد به اريتروئيد ( (M/Eدر حيوانات نابالغ گرديد كه اين تغييرات از نظر آماري معني دار بود. در گروه بالغ آزمايش كاهش معني داري در سلول هاي متاروبريسيت و ميلوسيت از رده اريتروئيد و ميلوئيدمشاهده شد وبقيه تغييرات از نظر آماري معني دار نبود . همچنين اين امواج سبب افزايش معني دار در سلول هاي ساير رده ها در هردو گروه بالغ و نابالغ گرديد .با توجه به نتايج حاصل شده بايد توجه داشت كه عوامل مختلفي از جمله فركانس امواج ؛ مدت زمان در معرض امواج بودن ؛ فاصله از منبع امواج مايكرويو ؛ سن ؛ نژاد ؛ جنسيت ؛ استرس و شرايط آزمايشگاهي نا همسان مي توانند در نحوه بروز اثر امواج دخالت داشته باشند .
***** محققان با بررسی میزان امواج الکترومغناطیس تابشی از مایکروفرهای خانگی و رستورانها دریافتند: مایکروفرها هیچ اثر بهداشتی زیانآوری ندارند.
به گزارش ایسنا، مایکروویو بخشی از طیف امواج الکترومغناطیس است که دارای فرکانس بالا و طول موج کوتاه است.
در راستای تعیین میزان امواج الکترومغناطیس تابشی از مایکروفرهای خانگی و رستورانها و بررسی مضر بودن آن، مطالعهای توسط ادریس حسینزاده، مربی گروه مهندسی بهداشت محیط از دانشگاه علوم پزشکی لرستان و همکارانش انجام شد.
این مطالعه بر روی ۴۵ مایکروفر مورد استفاده در خانهها و رستورانها صورت گرفت. در این مطالعه امواج الکترومغناطیسی مارکهای مختلفی از مایکروفرهای مورد استفاده در خانهها و رستورانها به وسیله آشکارساز نشت امواج مایکروویو مدل HI-1501 مورد بررسی قرار گرفتند.
یافته ها حاکی از آن است که میانگین نشت اندازهگیری شده در کل نمونههای مورد بررسی برابر ۱٫۱ میلی وات بر سانتیمتر مربع و میانگین نشت اندازهگیری شده برای مایکروفرهای خانگی و رستورانها به ترتیب برابر۱٫۷ و ۱٫۲میلی وات بر سانتیمتر مربع برآورد شد. از ۸۸٫۶۶ درصد نمونه مایکروفر خانگی مورد بررسی تنها ۲۵٫۲ درصد آنها تابش بیش از یک میلی وات بر سانتیمتر مربع داشتند.
بیشترین مقدار نشتی در کلید باز و بسته کردن mW/cm 21.8 اجاقهای مورد بررسی وجود داشت. ۷۰٫۴ درصد مایکروفرهای مورد بررسی میانگین نشتی کمتر از حدود مواجهه عمومی (۱ میلی وات بر سانتیمتر مربع) داشتند و میزان نشت هیچ یک از مایکروفرها از حدود مواجهه شغلی (۵ میلی وات بر سانتیمتر مربع) بیشتر نبود.
نتایج این پژوهش نشان داد، هیچ اثر بهداشتی زیانآوری در مایکروفرهای مورد بررسی وجود ندارد.
شایان ذکر است این پژوهش در مجله دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان منتشر شده است.